Στην καρδιά της Τήνου, η Trattoria Napole Zoga φέρνει την αυθεντική γεύση και την ψυχή της Νάπολης στο κυκλαδίτικο τοπίο. Εδώ, η πίτσα δεν είναι απλώς ένα πιάτο, αλλά μια τέχνη που γεννιέται από την αφοσίωση στην παράδοση και την αγάπη για το ζυμάρι, μια τέχνη που υπογράφει ο εξειδικευμένος pizzaiolo Francesco Granata.
Η αφοσίωσή του στην αυθεντική ναπολιτάνικη παράδοση και η μαεστρία του στον ξυλόφουρνο τον έχουν καθιερώσει διεθνώς, με τους κριτικούς να χαρακτηρίζουν τις συνταγές του ανάμεσα στις καλύτερες στην Ελλάδα, ικανές να ανταγωνιστούν ακόμα και τις πιο φημισμένες της Ιταλίας.
Αυτή η αναγνώριση επισφραγίστηκε το 2024, όταν ο Francesco Granata κατέκτησε την 68η θέση στους 100 κορυφαίους pizzaiolo παγκοσμίως. Επανέλαβε τον θρίαμβό του και το 2025, ανεβαίνοντας στην 61η θέση, όντας μάλιστα ο μοναδικός pizzaiolo με έδρα την Ελλάδα που περιλήφθηκε στην περίβλεπτη λίστα.
Ο πυρήνας κάθε δημιουργίας είναι το μοναδικό ζυμάρι. Η ιστορία του ξεκινά από την παιδική ηλικία του σεφ σε ένα οικογενειακό φούρνο στη Νάπολη και εξελίσσεται μέσα από αμέτρητους πειραματισμούς. Το μυστικό βρίσκεται στον συνδυασμό πέντε διαφορετικών αλεύρων, ανάμεσά τους λευκό και από αρχαίες ποικιλίες σιταριού. Αυτή η προσεκτική ένωση, μαζί με τον ακριβή χρόνο ωρίμανσης σε ελεγχόμενες συνθήκες, γεννά μια ζύμη αρωματική, ανάλαφρη και εκπληκτικά εύπεπτη. Στόχος είναι το ζυμάρι να λειτουργεί ως ένας αέρινος καμβάς που αναδεικνύει την ποιότητα των υλικών.
Τα υλικά αυτά επιλέγονται με προσωπική φροντίδα και έρχονται απευθείας από την Ιταλία, φέροντας πιστοποίηση ποιότητας DOP. Απλώνονται πάνω στη ζύμη για να δημιουργήσουν μια πίτσα που είναι, όπως ορίζει η ναπολιτάνικη παράδοση, απαλή και ελαφριά, όχι σκληρή και άκαμπτη. Για να βιώσετε την πλήρη εμπειρία, σας προτείνουν να την διπλώσετε στη μέση, κρατώντας την από το αφράτο στεφάνι, όπως ακριβώς κάνουν και στη Νάπολη.
Αυτή η προσήλωση στην αυθεντικότητα έχει κερδίσει την αγάπη ενός ευρύτατου κοινού. Θαμώνες κάθε ηλικίας, ντόπιοι και επισκέπτες, γεμίζουν καθημερινά την Trattoria Napole Zoga στην Τήνο, εκεί όπου οι γεύσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας συναντιούνται σε μια κοινή κουλτούρα απόλαυσης.